Efficiënt formaat!

Efficiënt formaat

Als een fotograaf zijn foto’s upload, is dat waarschijnlijk in de maximale resolutie van zijn camera. Dit zijn grote bestanden en de meeste organisatoren van evenementen hebben daar niks aan. Het is meestal ballast, wat de verwerking traag maakt en verder niks toevoegt. Daarom wordt tijdens het doorzetten de foto’s verkleind naar 3000 pixels aan de langste zijde.
De reden hiervoor is, dat uit onderzoek is gebleken, dat de meeste foto’s niet groter dan 10cm worden afgedrukt en de meeste programmaboekjes A5 formaat of kleiner hebben. Met 3000 pixels, kun je foto’s afdrukken tot 25 cm met de maximale scherpte. Voor het meeste gebruik dus ruim voldoende.

Nu snappen wij als media-experts, dat je soms wél een grote foto nodig hebt; voor een poster of netwerkbanner bijvoorbeeld en dat is ook gelukkig mogelijk. Je vraagt aan de fotograaf of hij alsnog de hoge resolutie van een foto kan sturen. Zodra je die hebt open je de foto en boven de metadata vind je een aantal opties:

Overigens, Naast dit menu, zie je het icoontje staan, dat de foto nu 3000 pixels is:

Kies voor de optie “Ververs” en klik vervolgens op “Vervang afbeelding”

Klik op “Upload” en blader naar de locatie waar je de ontvangen hoge resolutiefoto neergezet hebt en kies de foto en klik op OK. Je ziet nu een voorvertoning van de foto en dan kun je kiezen voor “Start Upload”.

Het duurt even een paar tellen, want de metadata moet worden overgezet en dan is de foto geplaatst. Dit zie je aan de gele balk met de naam van de foto die boven de foto verschijnt en het icoontje “HiRes”

Ook in het overzicht is de foto nu gemarkeerd als hoge resolutie:

Ik wil efficiënt met foto's werken!